The MEDIOCRE teachers TELL, The GOOD teachers EXPLAIN,
The SUPERIOR teachers DEMONSTRATE, The GREAT teachers INSPIRE..

Saturday, 30 April 2011

Nasi lemak buah bidara, sayang selasih hamba lurutkan, buang emak buang saudara, kerana kasih hamba turutkan

Assalammualaikum....=)
Jgn terkejut  ngan tajuk ye..mmg pantun tu bw maksud tentang "Cinta t'lampau"..(buat maksud sndiri) tp cerita sebenar mention dua perkataan awal tu hehehe...NASI LEMAK. Ada apa dgn nasi lemak????...sy ni mmg suka makan nasi lemak. Tapi banyak-banyak nasi lemak, nasi lemak Gaya ni best!!..(nasi lemak Umi sy pun sedap..hehe). Nasi lemak Gaya ni ada masa hujung minggu ja. Tu pun main order. Kalau mcm sy, confirmlah 2 tapau. Yalah..saat-saat akhir di IPG Kampus Gaya ni, mesti mkn nasi lemak ni puas-puas..nnti bila sdh keluar dr sini, tak tau bila lg boleh makan NASI LEMAK GAYA...=(


 hah...nilah Nasi Lemak Gaya. Ada ayam goreng, bilis ngan kacang serta sambal...(^_^)v


P/S: Cerita pasal Nasi lemak ni saja ja, untuk mengisi masa terluang hehe..kira 1 ceritalah tu.

Selamat Hari Pekerja....=)

1 Mei 2011...walaupun sehari ja tp cukup bermakna bg mereka yg sebelum ini sibuk berkerja. Dapat juga rehat sehari...=), tapi ada juga orang yang kurang bersyukur dgn apa yg mereka ada sekarang (pekerjaan). Yalah, cita-cita mau jd guru, tp dpt kerja jd nurse..ermm, takut-takut kita buat kerja tidak ikhlas. Percaya dgn ketentuan Allah. Rezeki, maut, jodoh semua ditanganNya. Bersyukurlah..orang lain berhempas-pulas temuduga berkali-kali tapi masih belum ada kerja, malah ada yg berpendidikan tinggi tapi kerja tidak setaraf dgn kelayakan. Kita, dtg temuduga sekali terus dapat.. Allah permudahkan bagi kita rezeki..dan kita WAJIB bersyukur..masa sekolah menengah dulu, cikgu tanya pasal cita-cita. Sy jawab mau jd guru Syariah..(sebab minat subjek ni), rezeki sy memang dalam pendidikan tp dalam bidang Pendidikan Prasekolah..(kira jauh jglah dr cita-cita asal). Walau bagaimanapun,Alhamdulillah..mmg ambil masa jg untuk terima tp bila kita positifkan fikiran dan bersyukur dgn rezeki kita...kita akan lebih gembira dgn pekerjaan kita sekarang dan sy sangat suka dgn bidang Pendidikan Prasekolah...=)

belajar, menyanyi dan menari

masa praktikum dulu, anak-anak murid suka video ni.....=). Cikgu-cikgunya pun suka hehehe..

 
video

 B-I-N-G-O song


video

Skeleton  Dance song

nyanyi lagu sambil buat pergerakan kreatif masa slot Pendidikan luar.

4 bulan ja...

Assalammualaikum.....
4 bulan tempoh praktikum Fasa II ni..
Praktikum Fasa I just 2 bulan ja, masa tu kena di Prasekolah SK Pekan Putatan. Pengalaman pertama praktikum memang best. Kena lg ngan guru pembimbing yang sporting. Memang banyak santai hehehe..(tp dpt pensyarah penyelia yang strick huhu). Tak apalah, yang penting dapatan tu ada..lg ok daripada tiada kan..kan..opss, berhenti pasal cerita Praktikum Fasa I..skrg sy mau cerita pasal Praktikum Fasa II. Masuk ja sem baru..(final sem), hati berdebar-debar, actually excited pun ada..seminggu ja masuk kuliah pastu terus praktikum. Semua sibuk pilih sekolah..ada yg main tolak-tolak, tarik-tarik...last-last, sy ngan sorang kawan pasrahkan diri untuk menjalankan Praktikum Fasa II di Sekolah Kluster SK Sri Gaya...(T.T). Debaran jadi 2 kali ganda..sebabnya, ramai org cerita yg sklh ni stricklah..meeting smpi malamlah...ibubapa cerewetlah,adeh..mula-mula masuk bergetar juga lutut apalg masa ketuk pjbt guru besar huhuhu..tp Alhamdulillah, lepas juga bah. PK 1 ngan PK HEM pun semua ok.Masalah ke-2...(suspen sikit hehehe), kami hanya sempat bersama ngan guru pembimbing selama 2 minggu ja coz dia bersalin, cuti 3 bulan. Dengan itu, Prasekolah SKSG diuruskan oleh sy, Fiza ngan kakak Zai (PPM). 1001 kenangan kami dapat d sana...sampailah tarikh akhir, 21 April 2011..huhuhu sedihnya mau tinggalkan anak-anak murid. Dorang ni walaupun nakal tp sayang sama cikgu-cikgu...(yakah???hehehehe). Sy ngan Fiza dapat banyak hadiah dr anak-anak murid..nasib baik tidak menangis. Harapan sy..nnti bila sdh posting dapatlah berkerjasama ngan ibubapa yang betul-betul bagi komitment dalam pembelajaran anak-anak. Andaikata ada pembantu..boleh dapat pembantu macam kakak Zai..(sporting and membimbing..).

* Oklah..nanti lg sy sambung cerita kio...penat pula fikir apa mau dikarang hehehe


 hadiah-hadiah daripada ibubapa dan anak-anak murid..


Cikgu Diza ngan permata-permata hati Prasekolah SKSG

Friday, 29 April 2011

kali ke-2

Assalammualaikum.....=)
kali ke-2..kali ke-2 apa tu???
kali ke-2 sy buat blog hehehe..kali-1 tak brp berjaya sebab malas nak update..(salah sendiri tu..). Kali ke-2 buat blog in, InsyaAllah akan terus diupdatekan selagi ada perkara yang boleh dimuatkan dalam blog ni...=)

wasalam